Thursday, December 27, 2012

Puding Trifle

Assalamualaikum.



Hari ni Jiha kongsikan resipi puding trifle yang menjadi dessert kegemaran family Jiha sebab puding ni memang sedap. Dah banyak kali buat puding ni. Jiha kenal puding trifle ni sebab bestfriend Jiha , Shima bawa semasa jamuan hari raya dekat sekolah. Terberkenan pulak lepas first time rasa, terus mintak resipi dari Shima. Terima kasih Shima sayang oiii..

Puding trifle ni kalau kita google resipi dia memang macam2 rupa, ada yang suka letak whipping cream, buah pic dsb. Jiha buat macam biasa jee, letak kek gulung sebagai lapisan bawah, kastard di tengah dan jelly + buahan koktel bagi lapisan atas. Simple, yang penting sedap.

Biasanya untuk kek swiss roll Jiha guna yang perisa coklat, tapi yang perisa coklat dah habis pulak masa Jiha pegi kedai hari tu, jadi guna yang perisa pandan. Sedap jugak. Okeylah, selamat mencuba...




PUDING TRIFLE

Bahan-bahan:
Kek swiss roll / apa-apa kek
1 tin susu cair
1 tin cocktail buah campuran
4-5 sudu tepung kastard
1 paket serbuk agar-agar jelly - Jiha biasa guna yang jenama Nona, perisa strawberry
Gula

Cara-cara:
  • Potong kek swiss roll dan susun dalam bekas (susun rapat-rapat, tiada ruang kosong).
  • Masukkan sedikit air buahan cocoktail supaya kek lembap. Ketepikan.
  • Untuk adunan kastard, masukkan susu cair dan gula ke dalam periuk, buka api dapur. Kacau hingga sebati dan berbuih.
  • Bancuh tepung kastard dengan sedikit air. Kemudian, masukkan ke dalam periuk tadi. Kacau hingga adunan likat. Guna api slow aja. Bila dah siap, tutp api dan masukkan adunan kastard dalam bekas kek swiss roll tadi. Sejukkan sebentar.
  • Letakkan buah cocoktai di atas adunan kastard tadi.
  • Sediakan agar-agar jelly ( ikut arahan pada kotak jelly tersebut ). Kemudian, tuang ke dalam bekas puding tadi.
  • Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dimakan.
Yang ni Jiha guna agar2 jelly kaler hijau pulak ^_^

Sunday, December 23, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalamualaikum.

Hari ni nak tayang cheesecake pula. Cotton soft japanese cheesecake ni memang sangat soft, senang je nak buatnye dan yang penting sedapppp..Jiha memang peminat cheesecake. Kalau nampak Secret Recipe, memang suka sangat masuk dan tengok cheesecake yang macam-macam jenis tu, kalau ada duit lebih baru beli tapi ada jugak masuk dan tak beli apa2 pun hehe. ^_^

Pernah dulu pergi ke Tesco Kota Bharu, nampak ada jual plain cheesecake. Sedap sangat, jadi lepas tu tercari-cari resipi yang sama dengan cheesecake dekat Tesco tu. Cari-cari jumpa dengan resipi dekat dapur kak Noorma . Mohon copy resipi dekat sini pula yer. Terima kasih daun keladi. 



COTTON SOFT CHEESE CAKE - Alma


Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

Saturday, December 22, 2012

Popia Nestum

POPIA NESTUM

Bahan-bahan:
Kulit popia
1/2 cwn nestum
1/2 cwn gula
1/3 cwn horlicks
Sedikit tepung gandum + air (sebagai paste untuk lekatkan kulit popia)
Minyak untuk menggoreng




Cara-cara:
Pisahkan kulit popia dan gulungkan kulit popia.
Gam kulit popia dengan paste gandum dan air.
Gunting kulit popia ( 1 inci atau mengikut kesukaan masing-masing).
Goreng popia sehingga bertukar warna kuning keperangan.
Salutkan popia dengan nestum, gula dan horlicks yang sudah dikisar bersama.
Sejukkan, dan sedia untuk dimakan.


^_^

Friday, December 21, 2012

Puding Laici Dangdut

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dapat juga Jiha bina blog ni. Jiha lebih memilih untuk buat blog masakan, sebab hobi saya yang suka cuba resipi baru, terutama kek dan dessert. Blog ni juga akan jadi tempat saya menyimpan semua resipi sebagai rujukan saya sendiri (sebab bukan semua resipi saya ingat hihi).  :)

Sebenarnya sekarang saya sedang bercuti panjang selepas tamatnya peperiksaan STPM pada 121212 baru2 ini (result? alahaiiii). Jadi banyaklah masa di rumah yang dapat saya manfaatkan untuk cuba resipi2 baru, insyaAllah.  :) Jiha menetap bersama keluarga di Besut, Terengganu. Jiha anak sulung dari 7 beradik. Adik yang bongsu,  Hazirah sudah berusia 6 tahun..dah besar dah semua..

Meet my mom :)


Ok, taknak cakap panjang2 sebab nanti teringat pulak soalan2 STPM hihi. Ini dia resipi pertama yang dapat di-post-kan disini, Puding Laici Dangdut. Jiha suka puding ni sebab pudingnya yang lembut dan berdangdut hehe. Puding ni pun senang sangat nak dibuat, dan adik-adik Jiha yang ramai ni pun suka puding ni.



PUDING LAICI DANGDUT
Sumber : Chef Hanieliza


Bahan B
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram] 
6 gelas air 
11/2 cawan gula 
1 tin susu cair 
1 tin laici dalam tin.
1 tin laici [untuk hiasan] 

Cara: 
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih. 
2. Masukkan gula. Biarkan mendidih lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis] 
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. 
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil, Jiha buat    dalam bekas kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk. 
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi. 


Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...