Wednesday, October 29, 2014

Restoran Yati Ayam Percik

Jiha memang sangat suka ayam percik. Jiha nak share satu kedai yang ada ayam percik terbaik. Hehe. Nama restoran tu Yati Ayam Percik, Kota Bharu. Nasi kerabu dekat sini memang perghhh sodap betull. Makan pulak dengan ayam percik, lagi best i tell you~


See? Menarik bukan? Nasi kerabu + ayam percik + keropok. What more could you ask for? Selain dari signature dish ayam percik, ada banyak lagi lauk yg kita boleh pilih. Gulai kawah, ayam goreng, sup and banyak lagi. Jiha memang biasa pergi yang dekat KB jelah. Tapi, jangan risau..Yati Ayam Percik ada 2 lagi cawangan dekat Bangi dan Kajang. Bolehlah pergi merasa sendiri keenakan ayam percik yer. Daa~


Restoran Yati Ayam Percik, (UTAMA)
847Jln Long Yunus,
15200 Kota Bharu Kelantan
Telefon : 09-7479867
Waktu Perniagaan : ( 11 pagi - 11 malam )


Bandar Baru Bangi  (FRANCAIS)
21 Jalan Medan Pusat 2D ,
Persiaran Bangi 
43650 Bandar Baru Bangi , 
Selangor Darul Ehsan
Tel: 03-89275636 
Waktu Perniagaan : ( 9pagi - 12malam )


Prima Saujana ,Kajang (FRANCAIS)
G-2-GA Jalan Prima Saujana 2/E Prima Saujana 

43000 Kajang , Selangor
Tel: 03-87334535
Waktu Perniagaan : ( 11 pagi - 11 malam )

Monday, October 27, 2014

Apam Susu

Baru-baru ni Jiha join satu group masakan dekat FB. Nama group tu Group Resepi Kita. Bila scroll tengok apa ada, Jiha perasan ramai ahli group ni duk tayang gambar apam warna-warni. Menarik! Hehe. Lepas tu jumpa resepi ni, 2 3 hari lepas tu terus Jiha buat. Senang dan simple sangat resipi ni. Boleh buat makan untuk minum petang dengan family. Jiha ucapkan terima kasih kepada ahli group Resepi Kita untuk resipi ni yer. Jiha panjangkan resipi tu ke sini pulak. Hee~






APAM SUSU
Rujukan : Group Resepi Kita (FB)

Bahan-bahan:
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sb ovellete
1 cawan gula halus
5 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
Pewarna

Cara-cara:
Pukul telur, esen vanilla, ovellete dan gula sehingga kembang dan putih. Jiha guna hand mixer.
Kemudian masukkan susu pekat.
Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.
Masukkan adunan ke dalam loyang, mengikut citarasa and. Jiha selang-selikan setiap warna untuk dapatkan layer cantik.
Kukus adunan selama 45 minit sehingga masak.

Tuesday, October 21, 2014

Nasi Ayam

Assalamualaikum.

Harini lunch masak apa? Jiha masak Nasi Ayam ni untuk lunch harini. Sape je tak suka nasi ayam kan? Kalau masak sendiri, lagi syiokkk. Siap bertambah lagi kan..Hehe. Resipi ni Jiha rujuk dari blog kak Azie Kitchen . And ada sikit-sikit Jiha tambah. Banyak jugak koleksi resipi nasi ayam dari Kak Azie. Nanti insyaAllah nak try resipi yang lain pulak. Thanks Kak Azie. Lets cekidauttt~





NASI AYAM
Rujukan : Azie Kitchen

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
Untuk rebus
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk


Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
4 sudu madu
Garam dan gula secukup rasa
Cara cara:
Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.
Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.
Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut.

 
Untuk nasi
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning
 
*Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. 
 
  
Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam  1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

*Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka). Jiha masak sekejap.
 
 
Untuk sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.

*Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.
 

Untuk kicap 
2 ulas bawang putih - Jiha tambah
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)
Air rebusan ayam
1 sudu cuka - Jiha tambah

*Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat.
 
 
Hidangkan bersama salad, timun batang dan tomato. Selamat menjamu selera :)

Friday, October 10, 2014

Roti Sarang Lebah @ Bee Hives Bun

Assalamualaikum..

Jomlah kita meroti pulak yer. Seperti yang kita sedia maklum, sejak tahun ni, fenomena roti sarang lebah ni memang hot dekat FB. Jiha pun tak nak ketinggalan untuk cuba resipi daripada sis Lydia Honey ni. Wallahhh memang sedap sebab rotinya sangat lembut dan bertambah sedap bila kita makan dengan sos butterscotch tu. Sememangnya tidak mengecewakan.


ROTI SARANG LEBAH SOS BUTTERSCOTCH

DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam 
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara:
  • Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  • Dalam mangkuk adunan, campurkan garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
  • Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  • Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
  • Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  • Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
  • Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  • Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi jangan risau, kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  • Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..
  • Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  • Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat-cepat tuangkan sos butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE: Doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tangan anda dgn minyak masa nk bahagikan doh kecil-kecil.

SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (Jiha guna susu cair)
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTA:- Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sebab gula ni panas sangat..
Cuba yer? ^_^

Saturday, October 4, 2014

Ayam Blackpepper

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, seronok bila dah sampai rumah semalam, cuti kejap jelah nak raya haji ni. Ok short update. Nak share resipi simple Ayam Blackpepper. Lauk orang bujang je ni. Hehe


Ayam Blackpepper

Bahan-bahan :
Ayam potong kecil
2 ulas bawang putih -diketuk
1/2 biji bawang besar
1inci halia
2 biji cili api
Sos lada hitam
Sos tiram
Carrot
Saderi
Serbuk lada hitam
Garam
Gula
Serbuk lada sulah

Cara-cara:
Lumurkan ayam dengan sedikit garam. Goreng ayam sebentar.
Menggunakan kuali lain, tumis bawang putih dan cili api sehingga naik bau. Masukkan bawang besar dan halia yang dihiris halus.
Masukkan sos lada hitam dan sos tiram. Kemudian masukkan carrot, saderi, serbuk lada hitam, garam, lada sulah dan sedikit gula.
Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha.

Wednesday, October 1, 2014

Satu Gambar, Ada Ceritanya - Cheese Tart

First thing first..ada tak sape2 yang perasan Jiha dah tukar title blog Jiha daripada 'Enjoy Your Food', jadi 'Chocolate and Cheese'? Hehe..sebenarnya Jiha saja je tukar sebab Jiha nak title blog Jiha ada kaitan dengan something yang Jiha suka. Dan kalau ada sape2 yang perasan, resipi dekat blog Jiha pun memang banyak resipi dessert, terutamanya dessert coklat dan cheese. Sebabnya..tuan blog ni memang peminat tegar coklat dan cheese. Aiyoyoo macam mana tak naik berat badan..hikhik


Berbalik kepada entry harini..Jiha nak cerita sikit tentang cheesetart. Bukan nak tulis resipi cheesetart yer sebab dulu dah pernah kongsi resipi cheesetart dekat SINI , bolehlah usha kalau nak tengok entry tu. Jiha sangat suka cheesetart. First time buat cheesetart lepas SPM dulu..lepas tu jadi kerap buat sampailah sekali tu ada kawan Jiha nak order cheesetart sebab terliur tengok Jiha upload gambar dekat Facebook. Hehe. Start dari situ, Jiha memang buat bisnes jual cheesetart sampailah sekarang. Filling cheesetart Jiha suka letak macam2 filling..blueberry, strawberry, kiwi, mango dan coklat. Cumanya kalau duk UPM, memang tak buat la. Bila balik cuti semester memang buat bisnes cheesetart ni dan adalah juga buat kek sikit2. Alhamdulillah, kalau kira dah beribu biji cheesetart kot Jiha dah buat. Tart shell tu pun semua Jiha buat sendiri..memang penat la nak tekan satu2 dalam acuan tart tu. Huhu..

Ps : kan dah cakap Jiha memang gila cheese..dan coklat.. 😂

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...