Sunday, September 14, 2014

Ikan Kerapu Masak 3 Rasa

Assalamualaikum..

Okey, taknak buat intro panjang-panjang yer. Harini Jiha share resipi Ikan Kerapu Masak 3 Rasa, my mom style. Resipi campak-campak katanya. Campak-campak pon sedap dan memang favourite family Jiha la ni. Kalau makan ni dengan tomyam and nasi panas..fuhh sedapnyaa!!! Satu lagi, guna ikan saiz besar, macam kerapu atau siakap..memang menyengat la hehe. Jom tengok resipi..daaa~

IKAN KERAPU TIGA RASA

Bahan-bahan :
Seekor ikan kerapu/siakap bersaiz besar
Garam dan serbuk kunyit

*Goreng dahulu ikan (lumur dengan garam dan sedikit serbuk kunyit) sehingga garing.

Untuk kuah :
4 ulas bawang putih
Sebiji bawang besar (potong dadu)
Satu sudu besar ciliboh/cili kisar
3-4 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Sedikit cuka
Gula dan garam secukup rasa 
Satu sudu kecil Maggi cukup rasa
Timun batang dan carrot (potong dadu)

Cara-cara :
  • Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih yang ditumbuk dan bawang besar yang dipotong dadu. Kemudian, masukkan ciliboh.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan cuka. Kacau sebati.
  • Masukkan timun batang dan carrot. Biarkan sebentar dan masukkan bahan perasa (garam, gula, Maggi cukup rasa). Tambah sedikit air jika mahukan kuah lebih. Biarkan kuah mereneh seketika. 
  • Curahkan kuah di atas ikan yang telah digoreng. 

Selamat menjamu selera!


3 comments:

  1. tq jiha sharing resepi ni, nampak sedappp!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah klu bkesempatan..btw sis tag jiha utk Liebster Award..
      jemput singgah ke blog sis ye :)

      http://murnimohdyusof.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...