Sekarang ni Jiha dah pun ada dekat UPM. Cuti semester yang 3 bulan tu dah habis. Sobs. Doakan Jiha yer untuk semester baru ni..Entry ni sebenarnya entry tertunggak. Red Velvet Cookies ni Jiha buat masa raya haritu. Ni namanya memang tertunggak ni..kalau bil elektrik ni, mau dah kena potong. Hewhew
Jiha tengok resipi ni dekat blog blogger masakan favourite Jiha, Kak Azlita Masam Manis. Sekali tengok resipi ni, dah terus jatuh cinta. Tengok bahan-bahan pun senang dan mudah nak dapat, jadi apa lagi..memang Jiha buat la.. Lepas dah buat, memang tak dinafikan yang cookies ni sedap sangat! Dah la masa cookies ni berehat dalam oven tu..bau cookies ni semerbak satu rumah. Wangi...terkenang pulak dekat cookies ni....
RED VELVET COOKIES
Rujukan : Kak Azlita Masam Manis
Bahan-bahan :
120 gm margerin Planta
10 gm minyak sapi
100 gm gula kastor
120 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
50 gm badam cincang
1 biji kuning telur
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar pewarna merah
30 gm coklat cips putih
30 gm coklat cips
Cara-cara :
Mula-mula kita ayak bahan kering.
Satukan tepung gandum, tepung beras dan serbuk koko dan ayak, ketepikan
Bakar sebentar badam cincang dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 5 minit
Di dalam mesen pemutar, satukan margerin Planta, minyak sapi dan gula kastor, putar hingga adunan kembang dan bertukar warna kuning pucat.
Tambahkan telur dan putar sebati.
Kemudian tambahkan esen vanilla dan pewarna merah, putar lagi hingga adunan rata.
Masukkan bahan yang tekah kita ayak tadi, gaul dengan denduk kayu atau spatula rata
Tambahkan badam , 1/2 daripada choc cip dan 1/2 daripada choc cipputih
Gaul adunan rata.
Sudukan adunan di atas dulang pembakar
Hiaskan permukaan doh tadi dengan baki cip coklat dan cip coklat putih
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C ( ketuhar hendaklah di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan doh)
Bakar selama 20 minit
Sejukkan biskut di atas redai setelah masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment