Wednesday, May 22, 2013

Toffee Caramel Cheesecake

Assalamualaikum.


Haa..ada yang terliur tak tengok kek ni? Jiha masa first time tengok gambar kek ni dekat blog Najah Bakery, terus rasa terliur. Nak order dgn Najah Bakery kang jauh sgt pulak. Dekat Perlis nuu. Haddoii. Jadi, penyelesaiannya, Jiha google jela resipi ni. Alhamdulillah, jumpa jugak dekat blog Rasa Basyirah

Kek ni dilimpahi dengan sos karamel sebagai topping dekat atas kek. Fuyoo, topping dia memang sedap. Tapi, kek ni takleh makan banyak2 yer, takut gemuk nanti haha. Apepun, kek ni sangatlah yummylicious gituu..nahh..Jiha panjangkan resipi kek ni dekat sini yer, sape nak try bolehlaa. Terimakasih kepada empunya resipi. Daa..



TOFFEE CARAMEL CHEESECAKE
SumberRasa Basyirah



Bahan base:

150 gm biskut marie
130 gm butter cair

Cara:

1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.

Tofee :

Bahan:

40 gm almond nib
60 gm gula kastor

Cara:

1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.

2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.

Bahan Cheese:

200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)

Cara:

1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.

2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata

3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.

4-Sejukkan dalam peti ais.


Topping :

1/2 cawan brown sugar

1 cawan anchor whipping

1 tsp butter

Cara:

1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik


Hiasan

100 gm walnut (imported) di tos dan cincang

Cara:

1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan

*sebaiknya sejukkan kek ni semalaman.


3 comments:

  1. Assalamualaikum. .nak tanya adunan cream cheese td guna whipping cream non dairy atau anchor whipping cream..

    ReplyDelete
  2. The Cheesecake Kludys is a semi sweet Pittsburgh delicacy. Almost to balance the semi sweetness of Pittsburgh, there is the slightly sour Pennsylvania-Dutch variety. Mango cheesecake

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...