Tuesday, August 27, 2013

Berhenti seketika..

Assalamualaikum..

Ya Allah lamanya tak jenguk blog ni..hurmm..tp rasanya belum terlambat kan nak ucap Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin..hehe..

Alhamdulillah hasil daripada keputusan STPM Jiha hari tu, Jiha akan mula melanjutkan pelajaran utk buat degree dekat UPM minggu depan. Tolong doakan Jiha berjaya yer semua..

Jadi lepas ni memang takkan update blog ni. Sbb mesti sibuk utk urusan belajar je nanti. InsyaAllah kalau balik rumah and ada masa nanti Jiha update resipi2 yer. Mohon maaf jika Jiha ada salah silap selama ni..

Semoga kita ketemu lagi.. ^_^

Saturday, June 8, 2013

Kek Coklat Lapis Cheese

Assalamualaikum. Ini entri terperam. Kek ni Jiha buat masa Hari Ibu utk my mom, and she love it! Thank you Kak Yatie utk resepi ni. Sedap bangattt..terbaekk..





Kek Coklat Lapis Cheese

Sumber : Kak Yatie Memories

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
*Jiha buat toping sikit atas kek ni. Topping buat dengan susu pekat + serbuk koko. Simple.

Sunday, May 26, 2013

Famous Amos Cookies

Assalamualaikum.

Sihat ke semua? Harap semua sihat yer..cuti sekolah dah mula, pergi holiday ke mana? Jiha insyaAllah 28hb ni gerak ke KL. Nak gi hantar adik yg dapat masuk USIM. Sambil menyelam sambil minum air. Boleh la gi jalan2 jugak yer dak? Hehe



Hari ni Jiha share resipi biskut ni yer. Cnp dari blog akak Siti Delima. sedappppp...

Biskut Coklat Chip Famous Amos (Home Made)
Sumber : Che Ct Delima

Bahan diayak :
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
Secubit garam

Bahan-bahan lain : 
250 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning telur
1 cawan coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa
100 gm sebarang kekacang - Optional
50 gm kismis hitam - dibelah dua (Jiha x letak)


Cara membuatnya :
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan kertas minyak.
6. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
7. PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran adunan akan mengembang dan leper.
8. Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
9. Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.


Wednesday, May 22, 2013

Toffee Caramel Cheesecake

Assalamualaikum.


Haa..ada yang terliur tak tengok kek ni? Jiha masa first time tengok gambar kek ni dekat blog Najah Bakery, terus rasa terliur. Nak order dgn Najah Bakery kang jauh sgt pulak. Dekat Perlis nuu. Haddoii. Jadi, penyelesaiannya, Jiha google jela resipi ni. Alhamdulillah, jumpa jugak dekat blog Rasa Basyirah

Kek ni dilimpahi dengan sos karamel sebagai topping dekat atas kek. Fuyoo, topping dia memang sedap. Tapi, kek ni takleh makan banyak2 yer, takut gemuk nanti haha. Apepun, kek ni sangatlah yummylicious gituu..nahh..Jiha panjangkan resipi kek ni dekat sini yer, sape nak try bolehlaa. Terimakasih kepada empunya resipi. Daa..



TOFFEE CARAMEL CHEESECAKE
SumberRasa Basyirah



Bahan base:

150 gm biskut marie
130 gm butter cair

Cara:

1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.

Tofee :

Bahan:

40 gm almond nib
60 gm gula kastor

Cara:

1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.

2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.

Bahan Cheese:

200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)

Cara:

1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.

2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata

3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.

4-Sejukkan dalam peti ais.


Topping :

1/2 cawan brown sugar

1 cawan anchor whipping

1 tsp butter

Cara:

1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik


Hiasan

100 gm walnut (imported) di tos dan cincang

Cara:

1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan

*sebaiknya sejukkan kek ni semalaman.


Tuesday, May 21, 2013

Kek Karamel Pelangi - Lama Betul Tak Update Blog!

Assalamualaikum wbt..

Lama betul tak update blog..*bunyi cengkerik..
Nak kata busy tak jugak. K mengaku jelaa hang malas Jihah oii..hikhik.. But now i'm back. Hurmm harap-harap lepas ni rajin lah yer update blog kesayangan ni. Walaupun dah lama tak update blog, tak bermakna sekarang Jihah dah masuk dapur yer..nonono.. Sekarang ni memang banyak try masak2, sebab nanti bila dah start belajar balik, takde masa dah nak masuk dapur. Memasak tak susah kalau rajin mencuba - falsafah diri sendiri..ceitt.. Hehe

Oh iya..Jiha dah dapat result STPM bulan mac hari tu ( cerita lama yer tuan puan ). And Alhamdulillah..Jihah dapat result okey = 3.5 and above.. :) Alhamdulillah thankyou Allah..
Okey dah2. Hari ni nak kongsi resipi Kek Karamel Pelangi ni. Sebenarnya kek ni Jihah jual jugak hihi. Harus berterimakasih kepada tuan empunya resepi ni iaitu Kak Munirah . Kek ni memang sedap sangat, tambah2 bila ada gabungan puding dan kek. Lepas tu warna-warni pulak, lagi lah menampakkan kek ni begitu menggiurkan. Ewahh2..


Jiha suka kalau puding karamelnya tebal sikit, lagi best. Untuk resipi ni, Jiha cnp dr blog E-na Lovely Kitchen . Lapisan pudingnya lebih tebal..so yummyyyyy..

KEK KARAMEL PELANGI



Bahan-bahan untuk Gula Hangus:
  • 2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
  • Loyang 8 inci / 20cm
Cara-cara:
  1. Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair. 
  2. Panaskan dengan api perlahan di atas dapur. 
  3. Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau. 
  4. Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang.
  5. Ketepikan dan sediakan pula adunan puding. Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.
Bahan-bahan untuk Puding
  • 400ml fresh milk / susu cair
  • 3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)
  • 2 biji telur
  • 140 gram gula castor
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
  1. Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk kecil dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengandun untuk bahan kek adunan 1 (meringue) nanti..
  2. Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
  3. Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
  4. Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi. 
  5. Semasa memasukkan bancuhan puding,  gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah.
  6. Tidak perlu dibakar dahulu adunan ini.Ketepikan. Sediakan pula lapisan untuk kek.
Bahan-bahan untuk Kek:

Adunan 1 (Meringue)

  • 6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dgn 3 biji putih telur baru)
  • 70 gram gula castor
  • 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara:
  1. Pukul putih telur sehingga berbuih.
  2. Masukkan gula castor dan cream of tar tar.
  3. Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan kaku. 
  4. Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan adunan tidak tumpah. 
  5. Ketepikan. Guna mixer yang sama tidak perlu basuh terus buat adunan 2 untuk kek.
Adunan  2:
  • 3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
  • 130 ml air
  • 50 ml minyak masak
  • 70 gram gula castor
  • 140 gram tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
Cara-cara:
  1. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
  2. Pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
  3. Masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga kembang
  4. Matikan mixer.
  5. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu secara kaup balik sehingga semua bergaul sebati.
  6. Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan 2. Kaup balik perlahan-lahan. Kemudian masukkan semua adunan 1 dan kacau rata secara kaup balik.
  7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak. 
  8. Warnakan dengan warna pilihan anda.
  9. Sudukan ke dalam loyang puding tadi. Adunan kek akan terapung di atas adunan puding. Adunan akan bergerak kiri kanan...bila sudah separuh adunan dimasukkan baru stabil.
  10. Sudukan 4 sudu besar adunan purple, diikuti 4 sudu besar adunan hijau di tengah adunan purple, 4 sudu besar adunan merah diletak tengah adunan hijau dan buat 4 sudu lagi utk semua warna. (2 kali untuk 4 sudu setiap warna)
  11. Kemudian 3 sudu besar adunan purple, 3 sudu besar adunan hijau diikuti 3 sudu besar adunan merah sebanyak 3 kali lagi.
  12. Diikuti dengan 2 sudu besar setiap warna sebanyak 2 kali dan akhir sekali 1 sudu besar setiap warna sehingga adunan habis.
  13. Panaskan oven 160 degree. (panaskan sekali dgn tray oven yang ada air utk bain marie nanti)
  14. Bakar secara double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak di rak paling bawah dalam oven.
  15. Setelah masak biarkan kek di dalam oven selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang.
  16. Terbalikkan ke atas pinggan dan kek akan turun sendiri.
  17. Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati supaya kek tidak basah. 
  18. Potong kek semasa kek benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk. 


Tuesday, March 12, 2013

Ayam Masak Halia


Assalamualaikum..

Lama tak update blog ni muehehe. Bukan ape, line tenet tak cun. Ceh, salahkan line, diri sendiri pon malas jgk sebenarnya hihi. Ok lah, masak apa tengah hari ni? Jiha hari ni masak tomyam putih dgn ayam masak halia ni. Senang and cepat. Layan resepi ni yee.. :)

AYAM MASAK HALIA

Bahan-bahan :
  • 700gm ayam ( potong kecil )
  • 4 ulas bawang putih ( diketuk )
  • 2 inci halia ( hiris halus )
  • Sedikit blackpaper ( optional kalau nak pedas sikit )
  • Sos tiram secukup rasa
  • Sedikit kicap ( kalau suka )
  • Garam, gula dan perasa secukup rasa
  • Bawang besar dan lada
Cara-cara :
  • Panaskan minyak. Kemudian tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  • Masukkan ayam. Biarkan sampai separuh masak.
  • Masukkan sos tiram, serbuk blackpaper, kicap dan perasakan dgn garam, gula dan perasa. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air. Biarkan sehingga masak.
  • Masukkan bawang besar dan lada. Tutup api. Dah siap.. :)

Wednesday, February 13, 2013

Sweet Corn Crepe

Assalamualaikum..haiyaaa..ini olang aa manyak malas mau update blog maa..hehe. .


Rasanya tak terlambat lagi Jiha nak ucap Selamat Tahun Baru Cina, Gong Xi Fa Cai..okey, sekarang Jiha nak share resipi sweet corn crepe yg Jiha buat minggu lepas. Yelah, fenomena crepe2 dah nak expired, Jiha baru rasa nak buat..haiyaa..Resipi ni Jiha ambik dari fanpage Jom Masak dekat Facebook. Terima kasih yea untuk resipi ni, Jiha nak share kat sini pulak yer..Resipi asal durian crepe, tp Jiha tukar letak sweet corn yg dalam tin tu..

SWEET CORN CREPE
Sumber : Fanpage Jom Masak

Bahan-bahan:

Crepe:
-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdb myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning


Filling :
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental.
-isi durian. - Jiha ganti dgn sweet corn dalam tin


Cara-cara :
-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat just tmbh air sikit..
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkt..tk perlu terbalikkn msa angkat tu

Filling:
-ltkkn fc ltk isi durian ..dan letak lagi fc di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
-siaapp..


^_^

Sunday, February 3, 2013

Chocolate Mousse

Assalamualaikum semua..nahh..hari ni kita makan dessert yer..aci kan? aci2~


Jiha buat choc moussse ni sebab nak perabiskan stok whip cream dalam esbok tu.. Ada whip cream lebih lepas buat Choc Cheesecake hari tu. Kang kalau dibiarkan whip cream tu berehat dlm esbok lama2, konfem2 nanti dah tak boleh guna.


Cakap pasal choc mousse ni, macam2 cara ada untuk buat ye dak? Semua ikut citarasa masing2, yang penting hasilnya memuaskan hati sesiapa sahaja. 'Skema' aihh ayat hari ni hehe. Okey, taknak mukadimah panjang lebar, kita terus ke resepinya ye. Macam ni la kalau Jiha buat choc mousse ni, senang yg amat sangat. Proses pun tak lama, dalam setengah jam..tapi make sure kena sejukkan dalam fridge tu lebih kurang 4-5 jam baru best nak makan. Memang sejuk la rasa tekak kita bila choc mousse ni masukk..yummy! K, selamat mencuba..daa~



CHOCOLATE MOUSEE

Bahan-bahan ( dapat 4 bekas ) :

1 cawan whipping cream
2 biji telur - asingkan kuning dgn putih telur
5 sudu gula halus
250gm choc masakan
Sesudu marjerin/ butter
1/2 sudu serbuk nescafe - bancuh dgn sedikit air
1 sudu esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul whipping cream menggunakan whisker/mixer sampai stiff peak. 
  2. Dalam bekas yg lain, masukkan kuning telur dan gula. Kacau sampai telur tu bertukar kaler jadi cerah sikit. Dalam 3-4 minit mcm tu lah..
  3. Dalam bekas yg lain lagi, cairkan choc masakan dan marjerin dgn menggunakan teknik double boiler. Lepas choc dah cair, masukkan serbuk nescafe yg dah dibancuh dgn air.
  4. Masukkan adunan kuning telur tadi ke dalam adunan choc kita. Kacau sampai sebati dan panaskan kembali adunan tersebut guna kaedah double boiler jgk. Kejap je, lepas tu angkat dan ketepikan.
  5. Pukul putih telur dalam bekas lain sehingga stiff peak/kembang. 
  6. Akhir sekali, gabungkan kesemua adunan ( whip cream, choc dan putih telur ). Kacau adunan sehingga sebati - Jangan terlebih kacau supaya texture mousse kita tak hilang. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. 
  7. Sejukkan mousse dalam fridge selama 4-5 jam atau semalaman. Sedia dimakan :)

Enjoy your mousse.. ^_^

Friday, February 1, 2013

Chilled Chocolate Cheesecake

Assalamualaikum semua. Semalam birthday mama Jiha, jadi Jiha buat cheesecake ni. Happy Birthday ma, iloveyousomuch.. :*


Kek ni sedap, rasa mcm sama je dgn yg dekat Secret Recipe tu..cuma takleh makan banyak2 lah, muak nanti. Lagipun kek ni manis, kena kurangkan sikit sukatan gulanya tu..Kena sabar buat kek ni sebab dia banyak lapis, kena masuk peti dulu selapis2 hihi. Kek ni kena sejukkan dalam peti lama sikit, seeloknya semalaman, barulah cantik je bila potong, tak comot..Tapi senang je, sebab tak perlu bakar dalam oven tu..Terima kasih kepada empunya resipi, Jiha cnp kat sini yer.. :)

CHOCOLATE CHEESECAKE
Sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/1678

Bahan-bahan ( 18cm ) 
  • Lapis Bawah:
  • 120gm biskut tiger (hancurkan..klu nk gune biskut lain pon boleh..ikut citarasa sndiri)
  • 70gm unsalt butter (dicairkan)
  • Lapis Atas:
  • 250gm cream cheese (lembutkan)
  • 120gm gula kastor
  • 2 keping biskut tiger (hancurkan..klu nk tambah lagi boleh..tp jgn byk sgt plak)
  • 150gm whipping cream
  • 1 ½ tbsp gelatine
  • 80ml full cream milk
  • Chocolate mousse:
  • 250gm whip cream
  • 1 tbsp vanilla essence
  • 1 sb serbuk gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)
  • 50gm serbuk koko + 80 gm gula icing
  • 1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas (klu nk lagi pahit tmbh ½ sb lgi..tp yg ni pon da pahit)
  • Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)
  • Chocolate ganache:
  • 35gm serbuk koko
  • 50gm gula kastor
  • 150gm whipping cream
  • 80gm chocolate masak
  • 30gm mentega


Cara-cara

  1. Lapisan bawah:
  2. Hancurkan biskut tiger. Kemudian, campur dengan butter yang tlah dicairkan. Tekan rata dalam pan (18cm) yang boleh buka tepi. Masuk dalam peti sejuk.
  3. Lapisan atas:
  4. Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlah dihancurkan, whipping cream)
  5. Campurkan gelatin & full cream milk and masak sehingga cair. Tuangkan milk & gelatine ke dalam adunan cheese td. Kemudian tuang ke atas biskut tiger yang disejukkan td. Masuk dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 sudah keras (lbh kurang 2jam)
  6. Chocolate mousse:
  7. Pukul whip cream dan masukkan semua bahan utk mousse. Kalau adunan rase pahit, tmbh susu pekat sket je. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masuk ke dalam peti sejuk semula utk keraskan chocolate mousse
  8. Chocolate ganache:
  9. Masukkan semua bahan dlm mangkuk/periuk dan masak cara double boil. Masak sehingga ganache pekat. Sejukkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang dah keras. Masuk dalam peti ais semula. Bila agak2 chocolate ganache da keras, boleh la dihidangkan.
  10. Biarkan cake betul2 keras kalau tak cair. Lagi satu, saya dah buat cake ni dan rase agak manis sedikit. So kalau sape yang xsuke manis2, boleh kurangkan sket sukatan gula. 


Selamat mencuba :)

Wednesday, January 23, 2013

Udang Goreng Rangup

Assalamualaikum..


Hari ni kita masak yang simple2, mudah2 jee..yg penting sedap. Udang goreng rangup ni Jiha ambil resipinya dari dapur Mat Gebu. Terima kasih daun keladi. Untuk udang rangup ni, kita makan dengan sos pencicah lagi ummmppphhhhh..Budak2 suka ni.. Kakak budak pun suka yer..hehe. Nak makan dgn nasi pon sedap, makan gitu je dengan sos pon sedapp..

UDANG GORENG RANGUP
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/4 camca teh serbuk lada hitam (mat guna aji-shio) - Jiha campur dgn serbuk lada putih sikit
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
Secubit garam
1 putih telur, pukul sedikit - Jiha guna sebiji telur, termasuk kuning telur
Serbuk roti secukupnya (mat guna serbuk roti warna orange)
Minyak untuk goreng terendam
Sos kegemaran anda

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dikupas kulitnya, tinggalkan bahagian ekor, belah sedikit belakang udang dan buang uratnya, cuci bersih dan toskan. Lap udang tadi dengan kitchen paper towel, kemudian gaul bersama serbuk lada hitam dan bawang putih tumbuk, rata2. Perap 5 minit.
  2. Ambil seekor udang tadi, celop dalam putih telur, kemudian golek2kan dalam serbuk roti. Celop sekali lagi dalam putih telur dan golekkan sekali lagi dalam serbuk roti. Letak dalam pinggan bersih. Buat kaedah sama untuk setiap ekor udang hingga habis.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng udang bersalut tadi hingga kuning keemasan, guna api sederhana. Angkat dan toskan. Letak atas kitchen paper towel, biar minyak terserap. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.

Tuesday, January 22, 2013

Kek Lapis Cheese Persona

Assalamualaikum..

Lama tak bersiaran sebab tuan blog kebizian. Bizi lah sangat.. Jiha sebenarnya buat bisnes kecil-kecilan sementara tunggu result STPM keluar dan sementara tunggu kemasukan ke universiti utk degree nanti. Harap2 keputusan okey, dapatlaa sambung belajar lagi nanti. hee..

Okeylah, hari ni Jiha share resipi Kek Lapis Cheese Persona yg dipopularkan oleh Ryo Azhar ni. Blogger masakan kebanyakannya memang dah cuba buat kek ni..best sesangattttt..



Gambar ada satu jee..sebab masa buat ni, semua tak sabar nak makan..takpelah hasilnya sememeh pon, janji sedap..hehe..Sebenarnya dah lama dah buat nii..tahun lepas lagi hehe..

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Sumber : Ryo Azhar

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) - Jiha guna biskut tiger yang perisa coklat tu jee..
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Sedap! :)

Tuesday, January 15, 2013

Pavlova

Assalamualaikum..


Sebenarnya Jiha buat Pavlova ni dah lama. Tapi Pavlova ni tak kembang cun melecun macam yang orang lain buat hihi. Layan resipi jomm..

PAVLOVA
Sumber : Kak Irma


Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.

Friday, January 11, 2013

Chocolate Chip Cheesecake Cookie Bites


Assalamualaikum.

Hari ni Jiha nak share resipi cookies ni. Resipi ni Jiha dapat dari dapur DivasCanCook dekat YouTube. Panjang benor nama cookies ni. Nama resipi ni ada cheesecake, cookies..erk? Mana satu ni, kek ke cookies?



Apapun, kata Diva nama cookies ni macam ni sebab 'they have the texture like a frozen cheesecake plus cookie dough plus a regular cookie and they're da bomb!'. Begitulah katanya hehe. 

Kalau ada lebihan cream cheese kat dalam peti dan taktahu nak buat ape dgn cheese tu, boleh lah cuba resipi ni. Senang. Untuk step-by-step, boleh laa tengok video kat bawah ni. 


Chocolate Chip Cheesecake Cookie Bites
Sumber: DivasCanCook

Bahan-bahan:
2 cwn tepung gandum
½  teaspoon garam
½  teaspoon baking powder
⅛ teaspoon baking soda
10 sudu butter
1 cwn gula kastor
Sebiji telur
125gm cream cheese - dibiarkan pada suhu bilik
1 teaspoon esen vanilla
Chocolate chip - terpulang nak banyak mana

  • Panaskan oven dgn suhu 200c.
  • Masukkan tepung gandum, garam, baking powder, dan baking soda dalam satu bekas. Kacau semua bahan dengan sudu. Ketepikan.
  • Dalam bekas yang lain, masukkan telur, butter, cream cheese, gula dan esen vanilla. Pukul semua bahan dengan menggunakan mixer sehingga sebati. Kemudian, masukkan adunan tepung tadi sedikit2. Pukul hingga sebati.
  • Masukkan choc chip ke dalam adunan dan kacau dengan senduk.
  • Dengan menngunakan mini ice-cream scoop, bentukkan adunan cookie dalam dulang pembakar yang telah digrease dengan mentega/ dilapikkan dengan baking sheet.

  • Bakar adunan cookie selama 12minit, suhu 200C
  • Setelah siap, biarkan cookie sejuk seketika. 
Cookies ni boleh simpan dalam peti supaya tahan lama.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...