Hari ni kita masak yang simple2, mudah2 jee..yg penting sedap. Udang goreng rangup ni Jiha ambil resipinya dari dapur Mat Gebu. Terima kasih daun keladi. Untuk udang rangup ni, kita makan dengan sos pencicah lagi ummmppphhhhh..Budak2 suka ni.. Kakak budak pun suka yer..hehe. Nak makan dgn nasi pon sedap, makan gitu je dengan sos pon sedapp..
UDANG GORENG RANGUP
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/4 camca teh serbuk lada hitam (mat guna aji-shio) - Jiha campur dgn serbuk lada putih sikit
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
Secubit garam
1 putih telur, pukul sedikit - Jiha guna sebiji telur, termasuk kuning telur
Serbuk roti secukupnya (mat guna serbuk roti warna orange)
Minyak untuk goreng terendam
Sos kegemaran anda
CARA MEMBUATNYA :-)
- Udang dikupas kulitnya, tinggalkan bahagian ekor, belah sedikit belakang udang dan buang uratnya, cuci bersih dan toskan. Lap udang tadi dengan kitchen paper towel, kemudian gaul bersama serbuk lada hitam dan bawang putih tumbuk, rata2. Perap 5 minit.
- Ambil seekor udang tadi, celop dalam putih telur, kemudian golek2kan dalam serbuk roti. Celop sekali lagi dalam putih telur dan golekkan sekali lagi dalam serbuk roti. Letak dalam pinggan bersih. Buat kaedah sama untuk setiap ekor udang hingga habis.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng udang bersalut tadi hingga kuning keemasan, guna api sederhana. Angkat dan toskan. Letak atas kitchen paper towel, biar minyak terserap. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.
salam Maulidur Rasul
ReplyDeletekrap krupp bunyi udang tu dikunyah he he mesti sedap bg pengemar udang kan huhuuu akak tak makan udang
salam Maulidur Rasul akak..
Deletesedap kak..rugi la akak tak mkn udang..huhu