Friday, February 1, 2013

Chilled Chocolate Cheesecake

Assalamualaikum semua. Semalam birthday mama Jiha, jadi Jiha buat cheesecake ni. Happy Birthday ma, iloveyousomuch.. :*


Kek ni sedap, rasa mcm sama je dgn yg dekat Secret Recipe tu..cuma takleh makan banyak2 lah, muak nanti. Lagipun kek ni manis, kena kurangkan sikit sukatan gulanya tu..Kena sabar buat kek ni sebab dia banyak lapis, kena masuk peti dulu selapis2 hihi. Kek ni kena sejukkan dalam peti lama sikit, seeloknya semalaman, barulah cantik je bila potong, tak comot..Tapi senang je, sebab tak perlu bakar dalam oven tu..Terima kasih kepada empunya resipi, Jiha cnp kat sini yer.. :)

CHOCOLATE CHEESECAKE
Sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/1678

Bahan-bahan ( 18cm ) 
  • Lapis Bawah:
  • 120gm biskut tiger (hancurkan..klu nk gune biskut lain pon boleh..ikut citarasa sndiri)
  • 70gm unsalt butter (dicairkan)
  • Lapis Atas:
  • 250gm cream cheese (lembutkan)
  • 120gm gula kastor
  • 2 keping biskut tiger (hancurkan..klu nk tambah lagi boleh..tp jgn byk sgt plak)
  • 150gm whipping cream
  • 1 ½ tbsp gelatine
  • 80ml full cream milk
  • Chocolate mousse:
  • 250gm whip cream
  • 1 tbsp vanilla essence
  • 1 sb serbuk gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)
  • 50gm serbuk koko + 80 gm gula icing
  • 1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas (klu nk lagi pahit tmbh ½ sb lgi..tp yg ni pon da pahit)
  • Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)
  • Chocolate ganache:
  • 35gm serbuk koko
  • 50gm gula kastor
  • 150gm whipping cream
  • 80gm chocolate masak
  • 30gm mentega


Cara-cara

  1. Lapisan bawah:
  2. Hancurkan biskut tiger. Kemudian, campur dengan butter yang tlah dicairkan. Tekan rata dalam pan (18cm) yang boleh buka tepi. Masuk dalam peti sejuk.
  3. Lapisan atas:
  4. Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlah dihancurkan, whipping cream)
  5. Campurkan gelatin & full cream milk and masak sehingga cair. Tuangkan milk & gelatine ke dalam adunan cheese td. Kemudian tuang ke atas biskut tiger yang disejukkan td. Masuk dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 sudah keras (lbh kurang 2jam)
  6. Chocolate mousse:
  7. Pukul whip cream dan masukkan semua bahan utk mousse. Kalau adunan rase pahit, tmbh susu pekat sket je. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masuk ke dalam peti sejuk semula utk keraskan chocolate mousse
  8. Chocolate ganache:
  9. Masukkan semua bahan dlm mangkuk/periuk dan masak cara double boil. Masak sehingga ganache pekat. Sejukkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang dah keras. Masuk dalam peti ais semula. Bila agak2 chocolate ganache da keras, boleh la dihidangkan.
  10. Biarkan cake betul2 keras kalau tak cair. Lagi satu, saya dah buat cake ni dan rase agak manis sedikit. So kalau sape yang xsuke manis2, boleh kurangkan sket sukatan gula. 


Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...