Lama tak bersiaran sebab tuan blog kebizian. Bizi lah sangat.. Jiha sebenarnya buat bisnes kecil-kecilan sementara tunggu result STPM keluar dan sementara tunggu kemasukan ke universiti utk degree nanti. Harap2 keputusan okey, dapatlaa sambung belajar lagi nanti. hee..
Okeylah, hari ni Jiha share resipi Kek Lapis Cheese Persona yg dipopularkan oleh Ryo Azhar ni. Blogger masakan kebanyakannya memang dah cuba buat kek ni..best sesangattttt..
Gambar ada satu jee..sebab masa buat ni, semua tak sabar nak makan..takpelah hasilnya sememeh pon, janji sedap..hehe..Sebenarnya dah lama dah buat nii..tahun lepas lagi hehe..
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Sumber : Ryo Azhar
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) - Jiha guna biskut tiger yang perisa coklat tu jee..
- 500 ml susu segar,dipanaskan
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Sedap! :)
No comments:
Post a Comment