Monday, November 10, 2014

Sira Labu

Sira Labu merupakan antara makanan yang popular di Pantai Timur, terutamanya di negeri Kelantan. Jiha biasa makan sira labu ni dekat kenduri, tapi sekarang dah jarang jumpa. Sira labu ni antara favourite Jiha, biasanya makan dengan nasi atau boleh juga dibuat sebagai dessert. Di Kelantan biasanya kami makan sira labu dengan nasi, tapi kalau dekat KL biasanya ramai makan sira labu sebagai dessert. Terpulang kepada diri masing-masing. Okey, jom tengok resepi mudah dan semestinya sedap ni yer. Sukatan gula tu terpulang pada individu tau, kalau taknak manis sangat kurangkan gula yer. Lagi satu, tak perlu tambah air sebab nanti air tu akan keluar sendiri dari gula dan labu. Let's try this okey? ☺

SIRA LABU

Bahan-bahan:
Sebiji labu
Sedikit air kapur

*Buang kulit, potong labu dan rendam labu dalam air kapur selama 1-2 jam.

1 cawan gula - boleh kurangkan atau tambahkan kalau suka manis
Sedikit gula melaka
6 helai daun pandan


Cara-cara:
Tapis labu dari air kapur. Jangan basuh labu selepas direndam dalam air kapur.
Susun labu di dalam periuk dan taburkan gula dan gula melaka. Letakkan juga daun pandan. Buat secara selang-seli. (Rujuk gambar)
Tutup periuk dan masak labu di atas dapur dengan api yang kecil. Tempoh masa lebih kurang 1jam atau sehingga labu empuk. 
Sedia untuk dihidangkan! ;)

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...