Tuesday, August 19, 2014

Congo Bars

Assalamualaikum.

Tinggal lagi 3 minggu sebelum masuk sem baru dkt UPM. Sobs cuti dah nak habis. Lama sangat cuti ni, memang malas sikit la nak gi UPM. Hehe. Otak pun dah lemau. Lol

Baiklah, harini jom tengok resipi Congo Bars ni. Jiha rujuk resipi Congo Bars ni dari Bakerella. Tapi HARUS diingatkan, resipi Congo Bars dari Bakerella memang guna banyak gula. Jadi kena pandai kurangkan atau seimbangkan guna choc chips. Macam Jiha, Jiha guna banyak dark choc chips nak bagi kurang rasa manis tu. And Jiha jugak kurangkan kuantiti gula tu.


Tekstur Congo Bars ni macam brownies + cookies. Camane tu? Hewhew. Sedap. Lagi satu, untuk Congo Bars ni, Jiha tak guna hand/stand mixer. Just guna spatula je. Senang kan? Jadi mesti cuba yer? ^_^

CONGO BARS

Bahan-bahan :
2/3 cawan butter / marjerin
300g gula perang (kurangkan yer hehe)
3 biji telur
1 tsp esen vanilla
2 3/4 cawan tepung gandum*
1 tsp baking powder*
Sedikit garam
2 cawan choc chip (Jiha guna dark choc chip)
150g almond nib atau apa2 jenis kacang

Ayak bahan *



Cara-cara:

  1. Whisk butter dan gula sampai sebati dengan menggunakan     spatula. Kemudian masukkan telur satu persatu dan whisk     lagi.
  2. Masukkan vanilla. Kemudian masukkan choc chip & kekacang.
  3. Lastly, masukkan bahan kering (tepung, garam & baking powder) dan gaul sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang 10'×10' yang telah digriskan dengan butter. Hiaskan dengan choc chip & kacang.
  5. Bakar adunan dengan suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak.





2 comments:

  1. cango bar..best!

    jemput ke blog diana

    http://apapayahsangat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Camna rasa congo bar ni? Semalam dah try buat tapi liat liat sedap tu mmg sedap. Help me sis 😭

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...