Wednesday, January 14, 2015

Kek Pisang Lembut

Mood harini rasa macam nak baking kek. Tapi taknak buat kek yang susah atau leceh cara penyediaanya. Terfikir nak buat kek apa...

Tak lama lepas tu..adik Jiha balik rumah bawak sesikat pisang kiriman tok. Terus terbayang kek pisang! Yess....godek2 resipi, terliur tengok kek pisang lembut dari blog Kak Azlita. Bahan-bahan mudah dan dah sedia ada dekat dapur, jadi on lah nak buat. Kek ni memang lembut. Untuk butter yang dah dicairkan, jangan guna butter yang bergaram yer, nanti masin. Hehe. Sesiapa yang berminat nak cuba, boleh cuba yer. 



KEK PISANG LEMBUT

Bahan-bahan:

4 biji telur gred A
8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan
1 cawan gula kastor atau gula halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
sedikit garam



Cara-cara:

Mula-mula kita kena panaskan oven dahulu pada suhu 170C
Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya
Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
Pisang di lecek lumat. Tinggal baki 1 biji untuk hiasan
Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata.
Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup balik rata
Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna.
Sediakan loyang ukuran 9 inc, alas loyang dengan kertas pembakar dan sapukan loyang dengan sedikit butter
Tuangkan adunan ke dalam loyang
Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.

2 comments:

  1. omg nampak sedap gilaaaaa. moist. tak macam kek pisang biasa

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
  2. As-Salam buat Najihah,jom jadi kawan kat dapur Kak Su pulak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...